Wat je tegenhoudt om te bereiken wat je echt wil

Jij. Ik. De buurvrouw. Je achterneef. We hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat we onszelf op een bepaalde manier zien. Het zijn dingen waarvan je al snel denkt: “Zo ben ik nou eenmaal”. Positieve dingen en negatieve dingen.

En veel dingen die je onbewust over jezelf denkt, houden je waarschijnlijk tegen om te bereiken wat je echt wil. Daar gaat de opdracht van vandaag over. Want je kúnt het stemmetje in je hoofd veranderen, of er op z’n minst mee leren dealen. 

Het stemmetje in je hoofd

De overtuigingen over jezelf zijn vaak onbewust gekozen. Misschien omdat je moeder vroeger vaak bepaalde dingen tegen je zei, of iemand op school. Jouw zelfbeeld is in de loop van de jaren ontstaan door allerlei factoren en je denkt dat dat nou eenmaal is wat het is, toch? Dat je ’t stemmetje in je hoofd moet accepteren, als deze zegt dat je iets niet kunt of iets niet bent (of juist wel bent).

Maar wat als ik je zou vertellen dat dat voor een deel bullshit is? En dat dat nou precíés het stuk is waar je je níét per se bij neer hoeft te leggen?

Ja, ondanks alles wat je hebt meegemaakt. Ja, ook ongeacht jouw gedachte dat je nou eenmaal niet bent weggelegd voor X, Y of Z. Ook als je denkt dat je eigenschappen en kwaliteiten ‘nou eenmaal’ reiken tot waar ze zijn… en niet verder. Je kúnt voor een groot deel – hier ga ik in mijn boek diep op in – jezelf creëren en beslissen wie je wilt zijn. Echt.

“Ja Janne, heel leuk allemaal, maar in mijn geval…”

Het stemmetje in je hoofd zegt inmiddels vast alweer iets in de trant van: ‘Ja Janne, heel leuk allemaal, maar in mijn geval is het natuurlijk wel lastiger, want ik…’ of ‘Ja, dit geldt vast voor sommige mensen, maar ík ben nou eenmaal een rasechte perfectionist.’

Let me tell you: ‘ik ben nou eenmaal zo’ of ‘het is nou eenmaal zo’ zijn killing. Dit soort gedachten stopt per direct alle groei. Daarom wil ik je vandaag motiveren om het stemmetje in je hoofd te veranderen. Doe daarvoor de volgende opdracht.

Jouw opdracht van vandaag

  • Pak jouw lijstje van dingen die je echt wil bereiken in je leven.
  • Begin bij het eerste punt op je lijstje en concentreer je. Wat gaat er in je om? Wat denk je over jezelf, als je dit leest? Denk je al snel ‘poeh, dit is niks voor mij’ of ‘ik kan dit niet?’ Schrijf dan op waarom dat waar zou zijn. Waaróm ben je er echt niet voor weggelegd om dat te bereiken? Schrijf alle redenen op.
  • Concentreer je nu opnieuw. Wat zou het stemmetje in je hoofd moeten zeggen om te zorgen dat je wel in jezelf gaat geloven en dat je het wel kunt bereiken? Of: wie zou je moeten zijn om dit (wél) te kunnen gaan doen? Bekijk elke belemmerende reden kritisch en geef het stemmetje in je hoofd een nieuwe tekst.
  • Doorloop deze stappen voor alle dromen op je lijstje.
  • Schrijf de belangrijkste nieuwe stemmetjes op een lijstje en plak dat goed zichtbaar op de badkamerspiegel.

Voorbeeld: 

Doel: een boek schrijven. 
Huidige belemmerende gedachten en overtuigingen: ‘ik ben geen schrijver’, ‘dat is niks voor mij’, ‘ik heb het al zo druk’.
Nieuwe, helpende gedachten en overtuigingen: ‘schrijven is leuk!’, ‘als ik dit echt wil, dan kan ik dit (leren)’, ‘ik ben bereid tijd te maken voor mijn dromen’, ‘ik ben een schrijver’ of ‘overal waar ik me aan committeer kan ik bereiken’, etc.

Je kunt je mindset veranderen

Zo, wéér een stap gezet, lekker bezig! Het kost tijd om je overtuigingen te herprogrammeren, maar het kan. Als je doorzet zul je merken dat je mindset langzaam verandert en dat onmogelijke doelen misschien ineens wel haalbaar worden. In deze opdracht kun je daar een beetje van proeven. (en geloof me: ik begrijp dat het nog heel onwennig voelt eerst!)

In mijn boek “Wat nou als het ook anders kan?” Ga ik hier dieper op in. Maar ik wilde je nu alvast een start geven. Zodat je er steeds meer vertrouwen in krijgt dat je kunt bereiken wat je echt wilt. 

Deel jouw inzichten

Ik ben benieuwd welke stemmetjes jij hebt (of hebt veranderd!). Zou je jouw inzichten met me willen delen? Schrijf hieronder bij de reacties een aantal (of de grootste) negatieve stemmetjes en de bijbehorende positieve gedachten en overtuigingen op. Dan begin je, hoe klein de stap ook is, meteen met jezelf te herprogrammeren en je helpt er ook weer anderen mee.

Morgen gaan we kijken hoe je ook inspiratie uit de successen van anderen haalt, in plaats van je er minder door te voelen (of er zelfs jaloers op te zijn) 🙂

Liefs,
Janne

NU TE BESTELLEN

Marit
Door

Marit

op 02 Jun 2019

Ik merk dat ik vooral bang ben om te falen - bang dat a) Ik mijn boek niet kan schrijven of b) dat als ik het dan heb geschreven, dat niemand het leuk vindt. Het stemmetje doet me twijfelen of ik wel goed genoeg ben. Omgebogen zou dat zijn; natuurlijk ben ik goed genoeg om mijn ideeën op papier te zetten, want mijn ideeën zijn super leuk en als ik het eens aan iemand pitch zijn ze altijd super enthousiast!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 03 Jun 2019

Letterlijk het eerste stuk in mijn boek gaat over: "Wat nou als iedereen het een kutboek vindt?" ;-) we hebben állemaal angsten en onzekerheden. Maar je hoeft ze je niet te laten tegenhouden.

Nancy
Door

Nancy

op 02 Jun 2019

Wat meer wilskracht zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Doen , ik kan het altijd proberen

Do
Door

Do

op 03 Jun 2019

-Bang om te falen, omdat het eerste jaar niet vlot verliep. —> vorig jaar een top jaar, dan kan het dir jaar toch ook? - vacatures vereisen meer ervaring, mijn Engels is lang niet goed genoeg om te appliceren. —> probeer het gewoon, Engels kan beter worden, je hebt een top CV. -het is te riskant... wat als het niet lukt, dan ben ik alles kwijt. Het is moeilijk omdat ik in een onzekere tijd zit. Hoe verloopt alles verder na mijn studie? —> Ga al op onderzoek. Bereid al voor en als je de tijd ziet, begin eraan!

Lianne
Door

Lianne

op 03 Jun 2019

Vandaag begonnen met mijn nieuwe baan, doodeng! Wat nou als je er niks van bakt, of je volledig door de mand valt, of je gewoon nooit gaat kunnen....—-> uiteindelijk gaat het wennen en wordt je ook gewoon goed in wat je doet.

SM
Door

SM

op 05 Jun 2019

- een fijne relatie, kinderen en een fijn huis met tuin op het platteland > meer buiten mijn comfort zone stappen, vaker naar sociale gelegenheden om nieuwe mensen te leren kennen Stemmetje: alle 'leuke' zijn al bezet, je bent te laat! Nieuw: denk in overvloed ipv schaarste en in ieder geval leer je nieuwe mensen kennen, die weer anderen kennen.- meer buiten in de natuur zijn > vaker de fiets pakken en in het weekend er even op uit gaan Stemmetje: dat doe je toch maar één keer en dan een jaar niet meer. Nieuw: Ondertussen doe ik bijna alles op de fiets en een gewoonte verander je niet in één keer.- genieten van koken en eten in restaurants > bewust recepten uitkiezen om te maken Stemmetje: let op je gewicht straks kom je weer aan. Nieuw: ook van het koken en presenteren van lichtere maaltijden kan je genieten en herinneringen aan mooie avonden zijn belangrijker dan caloriën.- veel tijd voor familie en vrienden > prioriteit geven Stemmetje: je hebt het te druk. Nieuw: denk aan wat je over een jaar belangrijker vind om op terug te kijken.- Italiaans spreken (en Frans verbeteren) > dagelijk 5 minuten per taal oefenen Stemmetje: dat heb je al 5 keer geprobeerd en lukt toch niet. Nieuw: ik spreek al redelijk Frans, dus ik kan het wel. Een paar keer per weer kleine blokjes is beter dan niets.- een goede balans vinden, niet te veel moeten, maar vooral willen > zodra ik voel dat ik te veel moet, even pas op de plaats, journallen en kijken wat echt belangrijk voor me is Stemmetje: Je krijgt het altijd op de rit, maar pas als het er goed vanaf gegaan is. Nieuw: Ik leer mijn grenzen steeds beter kennen en ben er steeds bewuster mee bezig wat ik wil. Balans is een proces, maar ik vind mijn weg.- blijven bewegen, omdat ik me er goed door voel en gezond oud wil worden > na elke sport sessie bewust stilstaan bij hoe goed het voelt en bij een mindere sessie gewoon blij zijn met de beweging Stemmetje: ondanks al je gesport, ga je weinig vooruit. Nieuw: Ik haal voldoening uit beweging, ik word steeds een beetje sterker zowel fysiek als mentaal!

Rachelle
Door

Rachelle

op 05 Jun 2019

Ik kwam er door het lezen van deze opdracht achter dat er geen stemmetjes in mijn hoofd zitten die mij mijn opgeschreven doelen ontzeggen. Hier ben ik heel blij om!

Elise Claes
Door

Elise Claes

op 06 Jun 2019

- De maatschappij zegt dat ik door mijn autisme geen ambities mag hebben, want die komen toch niet uit. - Mijn moeder zegt dat ik gewoon moet doorwerken tot ik uit mijn (beginnende) burn-out ben. Ik ben te jong om er eentje te hebben. (Ik ben al aan het zoeken naar nieuw werk sinds februari, geen succes) - Ik vind niet direct werk doordat niemand mij wil aannemen door mijn autisme. (Waarschijnlijk omdat ze het niet echt kennen en mij verkeerd afstempelen) - Hooggevoeligheid bestaat niet, je bent gewoon zwak. Je moet gaan sporten en als het pijn doet, doorbijten. - Ik mag niet in een bibliotheek werken (of vroeger boekenwinkel starten) want niemand leest nog.

Elise Claes
Door

Elise Claes

op 06 Jun 2019

Sorry misschien niet duidelijk genoeg, ik werk momenteel voltijds als boekhouder in een boekhoudkantoor en het is vreselijk. Ik zoek een nieuw job in een bedrijf, maar niemand wilt mij de kans geven.

Suzan
Door

Suzan

op 15 Jun 2019

Ok, deze blog is echt heel herkenbaar. En met name toe te passen op onze dochter van bijna 8. Op mezelf natuurlijk ook maar onze dochter krijgt op school begeleiding om een positieve mindset te krijgen en we zijn momenteel heel erg bezig met die helpende gedachten. Van de juf een brief gekregen met wat we thuis kunnen doen, maar dit maakt alles nog duidelijker. Thnx

Grie
Door

Grie

op 02 Sep 2020

Het stemme tje in mijn hoofd zegt dat ik niet goed genoeg ben, en ik heb angst om te vallen.

Reactie plaatsen