Minder vergelijken, meer inspireren

Iets meer dan een halfjaar voordat mijn boek uit zou komen kwam er een boek uit dat, naar het leek, veel raakvlakken had met wat ik aan het schrijven was. Ik kende de auteur niet, maar had al wel eerder van haar gehoord op onder andere de televisie.

Oftewel, ze was een stuk bekender dan ik en ze had volgens mij een trouwe schare fans, van wat ik kon zien op haar social media. Hoe ik dat weet? Ik ben haar natuurlijk gaan onderzoeken. Waarom? Dat weet ik ook niet. Om mezelf onzeker te maken, denk ik (grapje, maar echt: waarom doen we dit?).

Waar ik vijf minuten vóór de wetenschap van haar boek nog heel enthousiast was over mijn eigen boek, was ik dat nu ineens minder. Was er iets veranderd aan mijn eigen boek? Nee. Was er iets veranderd aan mijzelf en mijn schrijfkunsten? Ook niet. Was er iets veranderd aan mijn visie? Nope.

Ik heb zelfs haar boek niet gelezen, dus ik had ook totaal geen idee van de inhoud. Het enige wat gebeurde was dat ik mijzelf ging vergelijken met iemand anders.

Het gras is altijd groener bij iemand anders

En begin je daar eenmaal aan, dan is er geen houden aan. Luister: er zal áltijd wel iemand zijn bij wie het gras groener is (of lijkt).

Je jongere zusje dat al gelukkig getrouwd is en je gisteren vertelde dat ze zwanger is, terwijl jij na de zoveelste mislukte relatie (of juist waardevolle ervaring?) weer single bent.

Je beste vriend die al jaren succesvol ondernemer is terwijl jij al twee jaar ploetert om iets op te starten naast je huidige baan.

Die ene chick op social media die elke week in een ander land op een strand rondhangt terwijl jij struggelt om jaarlijks een week- je op vakantie te kunnen.

Het neemt niks weg van jouw geluk

Natuurlijk kan het zijn dat zij inderdaad heel happy en succesvol zijn. Dat alles in hun leven momenteel op rolletjes loopt. Dat zou fantastisch zijn (ook al voel jij dat misschien anders). Het neemt namelijk niks weg van jóúw geluk. Jij wordt er heus niet blijer van als zij ongelukkiger zouden zijn. Je gunt het ze ook vast wel (toch?).

Aannemelijker is echter om te denken dat ook zij weer struggelen met heel andere dingen waar je al dan niet weet van hebt. Misschien heeft je jongere zusje wel een stiekeme ambitie om jouw carrière na te streven terwijl ze dat nu met een baby op komst als onmogelijk bestempelt.

Misschien heeft je beste vriend wel helemaal geen tijd om nog oprecht te genieten van het leven. Misschien heeft die chick op social media wel net haar vader verloren.

Laat je erdoor inspireren

Wat kun je hier nu mee doen? Accepteer dat je jezelf soms zult vergelijken met anderen en daar onzeker of niet heel veel blijer van wordt. Maar laat je er niet door tegenhouden, laat je erdoor inspireren!

Wanneer ik ergens van baal en/of zou willen dat iets anders was, mag ik dat altijd best even van mezelf doen. En vervolgens merk ik op dat ik dat aan het doen ben, zoals toen ik de auteur van dat andere boek zat te onderzoeken en mezelf alleen maar onzeker maakte, en ik bedacht me: weet ik hoe haar leven er achter de schermen uit ziet? Nee. Weet ik of ze oprecht happy is? Nee. Weet ik of haar boek leuk was voor haar om te schrijven? Nee.

Zijn er ook mensen die geen boek schrijven terwijl ze dit wel graag zouden willen? Ongetwijfeld. Betekent het dat als haar boek een succes is, mijn boek daar minder van wordt? Nee hoor, dit kan naast elkaar bestaan of elkaar misschien zelfs wel versterken.

Gun ik het een ander om ook succes te hebben? Ja, eigenlijk enorm. Ik leef er juist voor om anderen happy en succesvol te zien. Iets met overvloed.

“Dat wil ik ook”

Sterker nog: het kan heel waardevol zijn om te kijken naar een ander en te denken: dat wil ik ook. Zolang je jezelf eraan helpt herinneren dat het inspirerend is. Inspirerend om te zien dat het mogelijk is, inspirerend om te zien dat het dus kán, dat het bestaat en dat je schijnbaar daarmee hebt ontdekt dat dat iets is wat jij ook zou willen. Weten wat je wilt is immers zó fijn.

Jouw opdracht van vandaag:

  • Ga op zoek naar of denk aan mensen die al hebben bereikt wat jij op je lijstje hebt staan. Probeer bij elk punt op jouw lijstje iemand te bedenken die dit al heeft bereikt. Het hoeft niet iemand te zijn die je persoonlijk kent, maar het mag wel.
  • Alleen al het feit dat er mensen zijn die jouw doelen hebben bereikt is inspirerend. Je hoeft niet jaloers te zijn, wees juist dankbaar dat je voorbeelden hebt.
  • Verdiep je in jouw voorbeelden en vraag je af, hoe zij de doelen hebben bereikt die jij wil.
  • Is het iemand die je persoonlijk kent? Vraag dan om tips aan deze persoon. Vraag bijvoorbeeld: “Wat was jouw geheim om X te bereiken?” Wat is jouw nummer 1 advies aan mij?” of “Welke stappen zou jij me adviseren als ik Y wil bereiken?” Durf te vragen en stel je open voor advies. Zo laat je je inspireren door iemand die al heeft bereikt wat jij ook wil en hoef je niet jaloers te zijn (als je dat al was ;-)). De meeste mensen willen je graag helpen en gunnen jou je succes.
  • Is het iemand die je nog niet kent? Probeer contact te leggen, leg uit dat je deze persoon inspirerend vindt en vraag om advies. Vind je dat echt een stap te ver uit je comfortzone? (alleen maar goed, maar dat terzijde!) Dan kun je ze ook eerst eens observeren. Wat doen ze nou eigenlijk anders, of wat doen ze juist hetzelfde als jij?

Onthoud dat het gras altijd groener lijkt aan de overkant. En dat jouw ‘rolmodellen’ ook hun struggles hebben. Dat ze ook hebben moeten knokken om te bereiken wat ze willen, ook érgens hebben moeten beginnen en dat vele waarschijnlijk heel graag jouw vragen beantwoorden ook nog.

Wees je inspiratiebronnen dankbaar omdat ze hebben aangetoond dat jouw doelen haalbaar zijn. Gun hen het succes, zoals anderen jou je succes gunnen.

Deel je inzichten

Heb jij een’rolmodel’ gevonden? Een bron van inspiratie die al heeft bereikt wat jij echt wil in je leven? Of misschien meerdere? (kan ook gewoon je moeder, vriend of buuf zijn!) En kan je die met mij delen? Dat zou ik tof vinden. Want dat werkt altijd inspirerend. Noem hieronder bij de reacties jouw inspiratiebronnen en hoe ze jou inspireren om te gaan doen wat je echt wil.

Top!

Morgen gaan we het hebben over motivatie. Want motivatie is overrated…  Tenzij je er een echt belangrijke “waarom” aan koppelt. Dan is het ineens de geheime motor om te bereiken wat je echt wil.

Liefs,
Janne

 

NU TE BESTELLEN

Claire Wupkes
Door

Claire Wupkes

op 02 Jun 2019

Hoi Janne, wat een waardevol hoofdstuk! Dit is precies wat ik heb doorgemaakt. Ik vind het doodeng om dit te delen, maargoed... fuck it! Je kent me van het “familieportret” wat ik voor je heb getekend. Kort nadat jij dat op je story postte kreeg ik onwijs veel aanvragen binnen van andere dames die interesse hadden in een portret. Diezelfde dag werd ik ook benaderd door een andere illustrator. Zij zei dat mijn werk heel erg leek op die van een ander. Natuurlijk ging ik metéén op onderzoek uit, want héé ik was toch uniek?. En nee.. de gelijkenissen waren er in overvloed. Daarnaast was het gras ook groener: Meer volgers. Ze deed dit fulltime. En ook degene die mij aansprak is (in mijn ogen) succesvol. Ik voelde me verslagen, ook een klein beetje geïntimideerd en ik voelde me onbedoeld een dief van andermans werk. Heel m’n lijf schreeuwde het uit dat ik MOEST stoppen. Ik bedoel: ik deed dit maar erbij. Ik zou in september beginnen met een nieuwe zware opleiding gecombineerd met twee kleine kinderen. STOPPEN! Stop met wat je leuk vindt. ZIJ doen het al. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb de illustrator die me aansprak benadert en mezelf kwetsbaar opgesteld. “Wat kan ik doen om deze situatie te veranderen”. “Kun je mij te woord staan”. Ze was lief en nam de tijd en kwam met een heldere uitleg waarmee ik iets kon. Ik ben een paar dagen later gaan zitten en heb getekend, getekend én getekend totdat ik iets vond waarmee ik door kon gaan. Waarmee ik niemand in verlegenheid zou kunnen brengen. Ondertussen ben ik een aantal weken verder en mijn volgers groeien en men is enthousiast over mijn “nieuwe” werk. Het gaat dus zooo goed dat ik de ballen heb gehad mijn gefinancierde opleiding in september -waar ik 4 maanden voor heb moeten solliciteren - ga afzeggen!! Ik ga verder met ondernemen. Met zo veel mooie voordelen: zoals mijn eigen tijd inplannen waardoor ik mijn kindjes veel zie. ..Van mijn hobby mijn beroep maak. Want er is blijkbaar markt voor!? En ik heb twee fantastische inspiratiebronnen die aantonen dat het mogelijk is! Ik ken ze niet persoonlijk, maar ik ben ze dankbaar. En héél inspirerend en ik wens ze het allerberste! De meiden van ideeenstudio En Blanka Biernat. Liefs Claire Lovely Moments Design. Zo.. en NU ga ik je boek bestellen. Want je legt précies de vinger op de zere plek. Bedankt!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 03 Jun 2019

Wauw, Claire, wat een FAN TAS TISCH bericht. Onthoud 1 ding: ALLES bestaat al. (tenzij je echt een zeer, zeer unieke uitvinder bent, maar dat is bijna niemand...) Laat je daar dus vooral niet door leiden en blijf in jezelf geloven, want je doet het onwijs goed en MEGA dappere keus die je hebt gemaakt! Cheers to in het diepe springen... heel veel liefs.

Marit
Door

Marit

op 02 Jun 2019

oh wow, ik ken niet eens nederlandse fantasy boeken schrijvers! Dus na het lezen van dit stuk ben ik even gaan googlen en kwam ik op een aantal namen. Iets waar ik me zeker nog in ga verdiepen, want het eerste stuk wat ik las van een schrijfster, ging meteen over de lange weg, over het als kind altijd al schrijven, en al willen, maar uitstellen - uitstellen - uitstellen. En nu leeft ze mijn droom! Misschien is dit ook wel de valkuil van het creatieve proces, dat je het graag wil laten zien, maar dat het tegelijk ook zo dood en dood-eng is omdat je een deel van jezelf erin legt! Juist door meerdere voorbeelden te onderzoeken, kan ik me denk ik meer gesteund voelen in de weg die ik moet gaan, omdat het soms lijkt alsof het mensen komt aanwaaien, maar dat is natuurlijk nooit zo :)

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 03 Jun 2019

Wow wat een interessante (en rake) reactie en prachtig inzicht! Vooral je laatste zin is spot on. Zet 'm op!

Naz
Door

Naz

op 03 Jun 2019

Lieve Janne, wat een waardevol stuk. Je raakt mij echt in de kern. Ik ben al ruim een jaar bezig met research naar mijn purpose in life en in die zoektocht dus ook veel 'concurrenten' gespot. En elke keer val ik weer in hetzelfde gat van 'dit is er al' of 'zij kan het beter'. Ik vind dit doodeng om te zeggen, maar JIJ bent op dit moment mijn nr 1. inspiratiebron. En tegelijkertijd denk ik ook vaak, Janne doet dit al, Janne heeft veel meer volgers, Janne heeft meer ervaring, Janne's haar zit beter en haar nagels ook😂. Het is lastig om een balans te vinden in: door iemand geïnspireerd te worden en tegelijkertijd jezelf helemaal onzeker te maken. Daarom mijn vraag: Zou je mijn 'rolmodel' willen zijn? Ik heb een paar goede vragen die ik je wil stellen. Je krijgt dit verzoek waarschijnlijk regelmatig, dus ik begrijp het als je er niet op ingaat. Maar zou het SUPERVET vinden als je het we wilt doen!! Hoe dan ook, ik blijf sowieso een fan! Liefs, Naz

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 03 Jun 2019

Wat een mooi, eerlijk en kwetsbaar bericht Naz. Ik doe het inderdaad niet vaak, maar ben (vereerd en) bereid om op je vragen in te gaan! Dat wordt dan wel heel even wachten gezien deze chaotische week met mijn boek dat uit komt ;-) stuur anders maar even een mail naar team@janneschuijn.nl als je wilt. Enne, wat ik ook tegen Claire zei: álles wordt al gedaan. Álles bestaat al. Op élk gebied zijn al mensen die verder zijn dan jij. (en ook mensen die verder zijn dan ik). Dus heel normaal dat je dat voelt en tegelijkertijd; laat het je niet tegenhouden. ik zie je mailtje wel tegemoet!

Jessica
Door

Jessica

op 03 Jun 2019

Mooi geschreven Janne, hier wil ik echt iets mee. Mijn kinesiologe is een sterke vrouw. Ze zegt precies wat ze wel en niet wil, op een fijne manier. Komt voor zichzelf op, is optimistisch, terwijl ze het echt niet altijd makkelijk heeft gehad. En dat terwijl ik bij de minste tegenslag al in de put zit. Donderdag ga ik weer naar haar toe en ga ik haar vragen hoe ze dit kan. Ik wil heel graag van haar leren om sterk en positief te zijn en voor mezelf op te komen. Het gaat me lukken!

Wiesje
Door

Wiesje

op 04 Jun 2019

Sinds kort bezig met mijn eigen fotografie bedrijf. sinds 2,5 week mijn eigen instagram pagina aangemaakt en in de proces raakte in aan de praat met een collega of haar instagram pagina met 500 volgers. In eerste instant was ik daar best jaloers op en had ik het gevoel dat ik niet goed genoeg was omdat ik nu nog 'maar' 80 volgers heb. Maar tijdens dit praten, merkte we beide de passie voor ons eigen hobby en dat we tegen heel veel dingen hetzelfde aankijken. Vandaag heb ik haar passie mogen fotograferen en dit was zo fijn en zo gezellig! Doorwat ik net hierboven las, merk ik dat het gras helemaal niet groener was. Het gras was anders en dus per definitie niet beter. Dank voor je reflectie janne!

Rachelle
Door

Rachelle

op 05 Jun 2019

Mijn moeder, zusje, collega's en vriendinnen inspireren mij om mijn doelen te bereiken. Ook al denk ik dat ik niet het geld heb om bepaalde dingen te doen die zij doen, denk ik wel dat ik ook kleiner kan beginnen.

Joy
Door

Joy

op 11 Jun 2019

Doodeng, ik heb dingen op papier geschreven die ik never never never nooit met iemand kon delen. Of nou ja kon delen, niet durven delen om bang te zijn voor reacties. Ik heb zowel negatieve punten opgeschreven en hier bleef ik normaal in hangen. Door de positieve punten er naast te zetten, merk ik dat ik veel rustiger ben en nu denk... damn zo kan het ook. Gelukkig durf ik al, door jou Janne mn verbeterpunten te uiten naar de onbekende wereld. Dus zeggen waar mn onzekerheden zitten en hier aan te werken. En ja mn inspiratiebron kan maar 1 iemand zijn : JANNE.!!

Erica
Door

Erica

op 20 Jul 2019

Mijn zus is een inspiratiebron. Zij is in mijn ogen vaak relaxter dan ik en is oa makkelijker in het naast zich neerleggen van verwachtingen van anderen. En zij heeft me jouw boek cadeau gedaan en daar ben ik erg blij mee!

Reactie plaatsen