De ontbrekende schakel

Yes, we zijn al bij de zesde aflevering in de serie “Wat nou als het ook anders kan?”. De serie heeft 7 delen, dus je bent er bijna :-).

Als je alle opdrachten hebt gedaan, ben je hard op weg de regie over je leven te nemen. Supergoed! Ik haal de stappen nog even terug:

  1. Je hebt een lijst met dingen die je (écht) wil bereiken in je leven (groot én klein).
  2. Je hebt de belangrijkste dromen en doelen vertaald in kleine uitvoerbare stappen die je elke dag kunt zetten.
  3. Je weet welke overtuigingen je tegenhouden en hoe je ze ombuigt naar een krachtige mindset. Dat is je “Mindshift”.
  4. Je hebt ontdekt hoe je inspiratie haalt uit het succes van anderen (in plaats van jaloers te zijn, of je er minder door te voelen).
  5. Je weet waaróm je bepaalde dingen in je leven wil bereiken. Want je bent bij jezelf op zoek gegaan naar de diepere, werkelijke en emotionele redenen achter jouw doelen.
  6. … en hoe ga je nu verder? Daar gaat mijn blog vandaag over.

In de startblokken

Als je tot en met stap 5 bent gekomen sta je nu echt in de startblokken om dingen in je leven te gaan veranderen of bereiken. Dat kunnen kleine dingen zijn, je hoeft echt niet de hele wereld te (willen) veranderen.

Misschien wil je gewoon meer tijd maken voor je vrienden, of meer tijd maken voor je kinderen, of op je werk een promotie maken. Of misschien wil je een eigen bedrijf beginnen en een boek schrijven, zoals ik heb gedaan (“Wat nou als het ook anders kan?”).

Nu je zover bent gekomen is er nog een belangrijke ontbrekende schakel… dat heeft te maken met concentratie en focus. Die verliezen we namelijk nogal snel, am i right?

Concentratie en focus

De ontbrekende schakel is concentratie en focus. Want als je echt dingen in je leven wil veranderen moet je daar ook tijd en energie in steken. Focus focus focus. Dat moet je bewust inzetten, omdat onze maatschappij steeds meer afleiding biedt.

Tegenwoordig is onze aandachtsspanne nog zo’n acht seconden. Nee, dat is geen typefout. Geen wonder dat we met onze kop niet bij ons werk zijn, dat onze aandacht tijdens het spelen met onze kinderen elders is, dat we het gevoel hebben geleefd te worden en dat we vervolgens ’s avonds mét een schuldgevoel en zónder voldaan gevoel futloos op de bank zitten, terwijl we al zappend en scrollend proberen dit gevoel te ontduiken. (herkenbaar?!)

Multitasken kost je twee uur per dag

De grootste boosdoener is teveel willen doen, en dan vooral: multitasken. Iets wat natuurlijk steeds meer mensen continu doen, om zich maar ‘druk’ en ‘nuttig’ te voelen. Een gesprek voeren en ondertussen een appje beantwoorden. Een blog schrijven en ondertussen nog even je mail of facebook checken.

Die dingen zorgen er voor dat je brein zich in tweeën moet opdelen om twee taken te kunnen volbrengen. Dat werkt niet, want je brein vertraagt daardoor met vijftig procent. Per dag verliezen we hierdoor ruim twee uur! (Wederom geen typefout, helaas. Bedenk je eens wat je zou kunnen doen met twee uur extra per dag. Een boek schrijven. Je kindjes langer knuffelen. Op bezoek bij je moeder. Een nieuwe taal leren. Je side business opzetten en er geld mee gaan verdienen. Uit eten met je partner.)

In mijn boek besteed ik meer aandacht aan concentratie en focus. Want onder sommige omstandigheden is het juist goed je brein een extra taak te geven, zodat je hersenen zich niet vervelen en juist harder gaan werken. Dat is te veel voor deze blog. We beginnen gewoon met de belangrijkste stap: niet meer alles (tegelijk) willen doen.

Voor nu geef ik je deze opdracht

Probeer eens een dag lang steeds heel bewust één ding tegelijk te doen. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Als je onder de douche staat, stá dan onder de douche met aandacht. Ga dus niet tegelijkertijd een podcast luisteren. Maar geef je hersenen even wat rust. Dan kom je vaak op de beste ideeën.
  • Als je ontbijt, éét dan je ontbijt met aandacht en leg je telefoon even weg. Ga dus niet tegelijkertijd Instagram of WhatsApp checken.
  • Ben je aan het werk, wérk dan aan één ding tegelijk, voor circa 25 of 50 minuten, afhankelijk van hoe intens de taak is. Neem dan even 5 of 10 min. pauze en ga nog een keer 25 tot 50 minuten geconcentreerd aan de slag. Focus jezelf volledig op de taak die je doet en niks anders. Dus niet elke 5 minuten in je mail of op je telefoon kijken (zet die maar in vliegtuigmodus).
  • Ben je met je kinderen aan het spelen, spéél dan met je kinderen en ga niet ondertussen die vriendin terugbellen, koken of in gedachten al complete gesprekken voeren met je partner die vanavond thuiskomt en waar je nog een hartig woordje mee moet spreken.

Pak je lijst met dingen die je wil bereiken in je leven en de kleine stappen die je wil zetten. Neem 50 minuten de tijd en ga met volle concentratie de eerste stap zetten richting het eerste ding op je lijstje.

Zo, nu jij. Houd jezelf de hele dag in de gaten en ontdek op welke momenten jij aan het multitasken bent. Schrijf dat op en probeer jezelf direct te corrigeren.

Benut je hersencapaciteit beter

Ik weet uit ervaring (van mezelf en mijn cliënten) dat stoppen met multitasken de ontbrekende schakel is. Als je eenmaal ervaart hoe je je hersencapaciteit beter kunt benutten en hoe je beter focust ga je MEGA stappen zetten.

Ik kan je voorspellen: het vraagt doorzettingsvermogen en zelf lukt het me ook niet áltijd. Maar met een kindje dat soms extra zorg nodig heeft, een eigen bedrijf en een boek dat er aan komt heb ik het wel móeten leren, en jij kan dat ook…

Ga je de uitdaging aan? Laat het me weten

Neem jezelf dan voor om morgen een hele dag niet te multitasken, maar alles met aandacht te doen, één ding tegelijk. Ga je de uitdaging aan? Laat het me in een reactie onder deze blog weten. En schrijf er meteen even bij welke vormen van multitasken jij allemaal bij jezelf herkent :-). Dat is ook weer interessant en leerzaam voor anderen!

Liefs,
Janne

NU TE BESTELLEN

Nancy
Door

Nancy

op 04 Jun 2019

tja, en dan tijdens het lezen van je mail ik mijn lunch aan het eten ben.

Do30
Door

Do30

op 05 Jun 2019

Heb je boek gister ontvangen en gisteravond een begin gemaakt. Vandaag focus en multitasken gaat de prullenbak in! Fijne focusdag!

Marielle vermeulen
Door

Marielle vermeulen

op 05 Jun 2019

Ik ga deze uitdaging aan. Ik had gisteren nou op insta neer gezet dat ik van mij zelf schok hoeveel ik op social media zit. Ik wil deze cijfers Echt verminderen. In de auto gebruik ik alleen mijn TomTom van mij telefoon wanner ik in gesprek ben zit ik mijn telefoon uit. Maar ik deel veel foto met social media En dat moet ik zelf echt minder doen. Om zo de aantal uren Naar beneden te brengen. P.s gisteren avond heb ik niet op mijn telefoon gezetten omdat ik naar het onweer ging kijken. In de regen gedanst ik voelde mijn weer even echt kind. Groetjes marielle

Rachelle
Door

Rachelle

op 05 Jun 2019

Ik zou morgen best even niet willen multitasken. Helaas moet ik morgen werken in de apotheek en is het daar echt geen optie om niet te multitasken. De regel daar is namelijk dat recepten worden ingebracht terwijl je aan de balie staat, maar als er een patiënt binnenkomt moet je die als eerste helpen. Het komt dus nogal vaak voor dat je dan nog niet klaar bent met het recept dat je aan het inbrengen bent. Soms brengt dit stress met zich mee omdat ik zo niet verder lijk te komen met die taak.

Reactie plaatsen