Ontdek de geheime motor om te bereiken wat je echt wil

We zijn alweer bij nummer 5 in de serie “Wat nou als het ook anders kan?” De reacties zijn heel inspirerend, daar ben ik dankbaar voor. De nieuwe inzichten die ik van zoveel mensen hoor, de positieve aanpak, het doorzettingsvermogen om te bereiken wat je echt wil.

Vandaag gaan we het hebben over motivatie. Want motivatie is overrated… het is niet genoeg om je doelen te bereiken. Tenzij je er een echt belangrijke “WAAROM” aan koppelt. Dan is het ineens de geheime motor om te bereiken wat je echt wil.

Het probleem van startersmotivatie

Wat is er dan mis met motivatie? Op zich helemaal niks natuurlijk. Maar vaak is (wel of niet handelen op basis van) “motivatie” te oppervlakkig en te vrijblijvend, waardoor je binnen de kortste keren weer afhaakt.

We kennen allemaal wel de zogeheten startersmotivatie. In de eerste paar dagen, soms zelfs weken, nadat we ergens aan beginnen (whatever it is), vinden we het tof. Omdat onze motivatie nog hoog is.

Je hebt er nog zin in. Het is ook nog niet zo moeilijk, want je doet het pas net. Maar dan…

Dan lopen de dingen een keer anders: krijg je slecht nieuws, houdt de zon op met schijnen en gaat het regenen. Dan komt het weekend, komen de verleidingen om van het pad af te wijken.

Voel je geen motivatie meer, weet je even niet meer waarvoor je het allemaal deed. En wég is de startersmotivatie.

Aan deze vorm van motivatie heb je niets

Aan deze vorm van motivatie heb je daarom eigenlijk niet zoveel. Het houd je juist klein omdat je elke keer faalt en weer vooraan begint. Daarom heb ik iets beters voor je. Want je gaat pas echt iets bereiken als je er een hele goede reden hebt.

Daar gaat jouw opdracht van vandaag over. In mijn boek “Wat nou als het ook anders kan?” besteed ik er een heel hoofdstuk aan, met meer voorbeelden en meer uitleg.

Ga op zoek naar de échte reden

Ik adviseer je om bij alles wat je in je leven wil bereiken op zoek te gaan naar de echte reden. Vaak is dat niet het eerste waar je aan denkt, vaak moet je even bij jezelf doorvragen. Ik geef een voorbeeld:

Stel dat je doel is: “Ik wil voor mezelf beginnen, een eigen zaak hebben”.
Waarom? “Om mijn eigen tijd te kunnen indelen”. Het kan natuurlijk ook een andere reden zijn, het is vaak het eerste wat in je op komt.
Waarom (wil je je eigen tijd indelen)?  “Omdat ik er voor mijn kinderen wil zijn als ze uit school komen”
Waarom (wil je er voor je kinderen zijn als ze uit school komen)?  “Omdat ik van mijn kinderen houdt en er voor ze wil zijn als ze me nodig hebben” Dát is een emotionele reden. Als je die voor jezelf weet te vinden, heb je zoveel meer kans te bereiken wat je wil.

Get it? Bij werkelijk alles wat je jezelf vertelt, vraag nog minimaal drie keer door. Waarom dan? Waarom is dat nou zo belangrijk voor me? Wat haal ik daaruit? Wat doet dat voor me? Waarom wil ik dat?

Dus, nu jouw opdracht van vandaag:

  • Pak het lijstje met dingen die je in je leven wilt bereiken.
  • Stel bij elk punt op het lijstje minstens 3x de “waarom”-vraag. Net zo lang totdat je een diepe, emotionele reden hebt gevonden waarom je dit doel wilt bereiken. Hoe meer je de emotionele lading voelt hoe beter!
  • Schrijf per doel je emotionele redenen op en lees dit elke dag aan jezelf voor.

Als je eenmaal bij de werkelijke reden bent aanbeland waarom je iets wil, is het opeens niet echt een optie meer is om het niet te doen. Je bent dan voorbij de startersmotivatie en kunt het je simpelweg niet permitteren om af te haken. Dat is de geheime motor om te bereiken wat je echt wil.

Wat is jouw geheime motor?

De opdracht voor vandaag is diep en ik ben eigenlijk wel benieuwd waar jij op uit bent gekomen. Zou je de emotionele reden voor je belangrijkste doel willen delen? Wat is jouw geheime motor? Laat het me onder de blog bij de reacties weten. Alvast bedankt en tot morgen!

Liefs,
Janne

PS 1: Als je tot nu toe alle opdrachten hebt gedaan: wow! Gefeliciteerd 🙂 Nog niet gelukt? Geen probleem, pak het gewoon nu weer op.

PS 2: Morgen doen we er nog een schepje bovenop en ga ik het met je hebben over focus. Want je kunt niet alles tegelijk.

NU TE BESTELLEN

 

Ilonka
Door

Ilonka

op 03 Jun 2019

Wauw. Oké. Nu snap ik wat de reden echt is. Doel: ik wil een succesvol bedrijf in mode/sieraden/interieur. Waarom? *Ik wil anderen inspireren. *Ik wil mezelf inspireren. Waarom wil ik mezelf en anderen inspireren? *Om mijn leven meer kleur te geven. *Om doelen te bereiken en mezelf te verrassen. *Om de juiste mensen te leren kennen die mij naar 'the next level' kunnen helpen. *Om mijn financiële toestand te verbeteren. *Om mezelf te blijven verbeteren als mens. Waarom wil ik mezelf blijven verbeteren? Ik wil een inspiratiebron zijn voor mijn kinderen zodat ze mij als voorbeeld kunnen hebben in hun leven. Ik wil een voorbeeld zijn op vele vlakken die het leven te bieden heeft. Helder. Fijn. Nu vast houden! En positief blijven over mezelf. Ik heb zoveel in huis, het mag nu echt eens tot bloei komen. Graaaagggg!!!!

Bo
Door

Bo

op 26 Jul 2019

Wauw! Hele fijne dit! Ik wil graag een x positive bereiken in mijn online business. Ik wil dit, omdat ik 1. van reizen houd, 2. mijn toekomstige kinderen alles wil kunnen geven, studie etc. en 3. omdat ik denk dan trots op mijzelf te zijn. Waarom wil ik dit? 1. Reizen voelt goed omdat ik steeds weer meer over zowel mijzelf als over het land en de cultuur daar leer. 2. Growing up, hebben wij nooit geldzorgen gehad. Ik wil dit mijn kinderen ook kunnen bieden, mét mij als huismoeder om ze te zien opgroeien. 3. Auch, een stukje eigenwaarde.. Mezelf bewijzen dat ik wél kan doorzetten als ik iets heb gevonden wat ik graag doe.

Bo
Door

Bo

op 26 Jul 2019

een positie*

Reactie plaatsen